Site en françaisView this website in English Zoeken

Waarschuwen voor vulkanische as & aerosols

Impact op het luchtverkeer en de gezondheid van de mens

Vulkaanuitbarstingen kunnen grote hoeveelheden as (aerosols) en spoorgassen zoals zwaveldioxyde (SO2) uitstoten in de atmosfeer. Deze uitstoot kan een aanzienlijke impact hebben op de veiligheid van het luchtverkeer en op de gezondheid van de mens. Slechts bij een beperkt aantal vulkanen is er controle van op de grond. De meeste vulkanen worden niet regelmatig gecontroleerd, in het bijzonder ver afgelegen vulkanen.

Volcano 2010Satellietmetingen leveren bijna rechtstreeks (near-real time) wereldwijde waarnemingen op van SO2 en aerosols en kunnen daarom nuttige bijkomende informatie opleveren om het mogelijke effect te beoordelen van vulkaanuitbarstingen op luchtverkeerscontrole en openbare veiligheid.

De dienst ter ondersteuning van de luchtverkeersleiding Support to Aviation Control Service (SACS) concentreert zich op de tijdige levering van SO2-gegevens, afkomstig en afgeleid van verschillende satellietinstrumenten.

Rookpluim (Eyjafjallajökull op 15 april 2010). © Saeberg/Reuters

 

Impact van aerosols op zonnestraling

Bij vulkaanuitbarstingen worden zwavelhoudende deeltjes tot in de stratosfeer uitgeworpen. Daar vormen ze kleine druppels bestaande uit een oplossing van water en zwavelzuur.

Na de uitbarsting valt een groot deel van die deeltjes terug naar de lagere streken van de atmosfeer. Daarom kan de invloed van aerosols op het doorlaten van straling in aanzienlijke mate varieren volgens de graad van vulkanische aktiviteit.

Zo schatten wetenschappers bijvoorbeeld het verlies van zonnestraling op grondniveau, na de uitbarsting van de Pinatubo in juni 1991, op ongeveer 10%. In mei 1991 was dit ongeveer 0.1%.

Mount St. Helens erupts

 

Meer artikels

 

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite