Site en françaisView this website in English Zoeken

Internationale protocollen

Ruimteorganisaties betrokken bij klimaatwaarnemingen

Momenteel is de voortzetting op lange termijn van experimenten voor teledetectie vanuit de ruimte niet gegarandeerd. Daarom gingen de entiteiten die de behoeften aan klimaatwaarnemingen definiëren en de ruimtevaartorganisaties (ESA, NASA, enz.) een dialoog aan. De bedoeling is een samenhangend geheel te definiëren van specificaties voor de waarnemingen die door iedereen kunnen aanvaard worden. GCOS

Zo is het comité van het Global Climate Observing System (GCOS), opgericht in 1992, het mechanisme geworden dat erkend is voor het vergemakkelijken van deze engagementen.

Het GCOS heeft twee verslagen gepubliceerd over de waarnemingssystemen van het wereldklimaat. In het tweede, dat dateert van 2003, stond een lijst van klimaatvariabelen (ECV - Essential Climate Variables), waarvan de waarneming als prioritair werd erkend.

Om aan deze behoeften tegemoet te komen is het Europees Ruimteagentschap (ESA) van start gegaan met een nieuw programma, de “Global Monitoring of Essential Climate Variables”, bekend onder de naam “ESA Climate Change Initiative” of eenvoudiger CCI.


Lees volledig artikel:
ESA start «Climate Change Initiative»

 

BIRA houdt gevolgen van Montreal Protocol in de gaten

Bromine monoxideDe stratosferische ozonlaag beschermt de biosfeer tegen een groot deel van de ultraviolette straling van de zon.

Twee spectaculaire fenomenen die zich voordeden in het begin van de jaren 1980 hebben aangetoond dat sommige menselijke activiteiten deze natuurlijke bescherming tegen ultraviolette stralen bedreigden:

  1. de bijna volledige ozonafbraak in de lagere Antarctische stratosfeer
  2. de afbraak van 3% van de ozonlaag per decennium op onze breedtegraden

Als reactie op deze verontrustende ontdekkingen werd in september 1987 het Montreal Protocol opgesteld.

Lees volledig artikel: BIRA houdt gevolgen van Montreal Protocol in de gaten

 

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite