Site en françaisView this website in English Zoeken

Missiescenario’s

Space Environment Information System (SPENVIS)

SpenvisHet SPENVIS-systeem is operationele ruimteweersoftware van de Europese ruimtevaartorganisatie (ESA), die door het BIRA wordt ontwikkeld en beheerd.

Via een webinterface gebruiken ingenieurs het systeem voor de bepaling van ruimtevaartmissies en de ontwikkeling van ruimte-instrumenten. Het maakt een eerste analyse mogelijk van de problemen in verband met de ruimteomgeving en de gevolgen ervan.

Elke maand maken vierhonderd mensen uit onder andere Europa, de Verenigde Staten, China gebruik van SPENVIS. Dankzij het gebruiksgemak en de kwaliteit van de documentatie gebruiken ook bepaalde universiteiten het SPENVIS-systeem als studiemateriaal.

 

Martian Radiation Environment Models

Het project MarsREM (Martian Radiation Environment Models) wordt gefinancierd door de ESA en uitgevoerd door QinetiQ in samenwerking met het LIP, het BIRA en het SpaceIT.

Het doel is het creëren van een nauwkeurig en gebruiksvriendelijk werktuig dat de stralingsomgeving kan voorspellen voor de toestand aan en net onder de oppervlakte of in de atmosfeer van Mars, maar ook voor ruimtetuigen die zich in een baan rond de planeet bevinden en voor Phobos/Deimos maanlanders.

 

 

 

 

 

 

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite