Site en françaisView this website in English Zoeken

Kometen, asteroïden, meteoren en stof

Kometen

Hale-Bopp CometKometen zijn heel bijzondere verschijnselen in ons zonnestelsel. Hun plotse en korte verschijning van enkele weken of hooguit maanden, aan de nachtelijke hemel heeft de mensen al altijd gefascineerd.

Ze vormen bovendien een merkwaardig verschijnsel. Alhoewel ze meestal niet zo opvallend schitteren, kunnen ze toch een lange staart hebben die een groot gedeelte van de hemel overspant, als men ze tenminste waarneemt vanop een donkere plaats met weinig lichtpollutie.

De studie van de kometen is bovendien van groot belang voor astronomen en geophysici.

Het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) draagt bij tot het onderzoek naar kometen via het project Rosetta.

Meteoren

BRAMSTijdens haar verplaatsing door het zonnestelsel, botst de Aarde constant met solide deeltjes van diverse grootte met een diameter gaande van enkele microns tot enkele meters. Wanneer ze in contact komen met de atmosfeer, warmen de deeltjes sterk op en kunnen ze een lichtverschijnsel veroorzaken. Dit worden meteoren of ook wel “vallende sterren” genoemd.

Met het BRAMS-netwerk van radio-ontvangstations in heel het land bestudeert het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) in het kader van het Solar-terrestrial Centre of Excellence (STCE) meteoren om de risico’s voor satellieten beter in te kunnen schatten. Ook voor het onderzoek naar de chemie van de hoge atmosfeer is dit netwerk van belang.

Lees het volledig artikel Radio Meteor detection theory (Engels)

 

Zag je iets helders en snel? Zoals een grote vallende ster? Rapporteer het bij de International Meteor Organization: mogelijk gaat het om een vuurbol!

 

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite