Site en françaisView this website in English Zoeken

Plasmasfeer en stralingsgordels

De plasmasfeer en de stralingsgordels vormen de binnenste regionen van de magnetosfeer.


Stralingsgordels, ringvormige gebieden rond de Aarde

De stralingsgordels (of Van Allen gordels) zijn ringvormige gebieden rond de Aarde waarin we heel energetische (lees: zeer snelle) deeltjes terugvinden. Die zitten als het ware gevangen in het aardmagnetische veld. Je kan deze deeltjes vergelijken met een soort radioactieve straling. Ze vormen een gevaar voor mensen en voor satellieten in een baan om de Aarde.

Lees volledig artikel Stralingsgordels

Het BIRA is erg actief bij het bestuderen van de mechanismen waarop die stralingsgordels gevuld worden tijdens magnetische stormen en hoe ze langzaam terug leeg lekken.

In samenwerking met het CSR (Center for Space Radiations) van de UCL werkt het BIRA aan een nieuw instrument dat dit soort straling moet kunnen meten, de “Energetic Particle Telescope”.


De plasmasfeer, een wolk rondom de Aarde

De plasmasfeer vormt het verlengde van de aardatmosfeer naar grotere hoogtes toe, op lage en gemiddelde breedte, als een wolk die rondom de Aarde hangt.

PlasmasfeerOp het BIRA werd een 3D-model gemaakt om te bepalen hoe groot de plasmasfeer is en hoeveel deeltjes erin zitten.

De omvang van de plasmasfeer verandert in functie van de wisselwerking tussen zonnewind en magnetosfeer. De resultaten van het model worden vergeleken met metingen van ruimtetuigen, zoals Cluster en IMAGE. (Afbeelding credit Jerry Goldstein/SwRI)

 

Meer artikels


Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite