Skip to main content

Onderzoek en publieke dienstverlening op het vlak van de fysica en chemie van de atmosfeer van de Aarde en van andere planeten, en de kosmische ruimte.

De derde CINDI-3-campagne vond plaats in mei-juni 2024 op het observatorium van Cabauw, gelegen tussen Rotterdam en Utrecht. Meer dan 100 personen uit 16 landen, met 44 instrumenten, waren betrokken bij de internationale meetcampagne, de grootste in zijn soort ter wereld om verschillende MAX-DOAS-meetinstrumenten te testen en te vergelijken die verontreiniging in de lucht meten, zoals stikstofdioxide (NO2) en ozon (O3).

Een nieuwe studie onthult voor het eerst de aanwezigheid van rijm van water op de toppen van Marsvulkanen nabij de evenaar. Deze ontdekking werd gepubliceerd in een recente Nature Geoscience paper, met bijdragen van onderzoekers van de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA).

Veel mensen, waaronder zelfs een aantal wetenschappers, denken dat de Maan gewoon een grijze stenen bal aan onze hemel is en wetenschappelijk saai. Het tegendeel is echter waar. Omdat de maan geen aardse atmosfeer heeft, blijft het oppervlak jarenlang vrijwel onveranderd. Het is net een geologische tijdcapsule...

Dr. Ir. Ann Carine Vandaele, hoofd van de afdeling Zonnestraling in atmosferen aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie, wordt benoemd tot nieuwe Algemeen Directeur van het Instituut, met ingang van 1 mei 2024. Ann Carine neemt de functie over van Ronald Van der Linden, die de functie a.i. gedurende drie maanden waarnam in afwachting van de benoeming van de nieuwe Directeur.

In december 2021 zou de missie van de Atmosphere-Space Interactions Monitor (ASIM) aan boord van het ISS aflopen. Het instrument moest zijn locatie afstaan aan een andere payload. Dankzij de uitstekende wetenschappelijke resultaten stemde ESA echter toe om ASIM te verplaatsen in plaats van ze te verwijderen en te vernietigen. In januari 2022 werd ASIM omgezet van een nadir- naar een limb-viewing instrument. Bijna twee jaar later keert ASIM terug naar zijn oorspronkelijke plek op het ISS om zijn nadirmetingen verder te zetten.

Op 1 maart zal de Deense astronaut Andreas Morgensen van het Europees Ruimtevaartagentschap experimenten vervangen tijdens zijn missie aan boord van het Internationaal Ruimtestation. Hij werkt aan de derde installatie van het experiment "Compacted Granulars" in het Fluid Science Laboratory. Tijdens deze activiteit wordt hij bijgestaan door operatoren van het Belgische User Support and Operations Centre, B.USOC.