Nadat het Columbus Fluid Science Laboratory (FSL) voorzien werd van een nieuwe video management unit, werd de Soft Matter Dynamics Experiment Container (SMD) geinstalleerd en geladen met 4 stalen van het CompGran experiment. Het CompGran experiment heeft als doel het opvangen van de verspreiding van de kinetische energie in het korrelmateriaal door gebruik te maken van verstrooiingstechnieken toegelaten voor de SMD optische diagnostieken. Het experiment is ontworpen door een samenwerking van wetenschappers onder leiding van Prof. Matthias Sperl (DLR).
Waarom in de ruimte?
Op aarde wordt de studie van de energiediffusie binnen een geschud korrelstaal verhinderd door de snelle sedimentatie van de korrels door de zwaartekracht. Het Internationaal Ruimtestation biedt een microzwaartekrachtsomgeving die geschikt is om fenomenen waar te nemen zonder storing van de sedimentatie, en dit tijdens een langere periode dan ‘drop towers’ of parabolische vluchten. Het CompGran-experiment omvat het observeren tot 24 uur van de verschillende geschudde staal-relaxatie-uitvoeringen, waarbij de uitvoeringen verschillen door de selectie van korrelmateriaal, grootte en dichtheid, en door het excitatieproces.
Het Belgische Gebruikersondersteuning- en Operatiecentrum als ESA-Faciliteit Verantwoordelijk Centrum voor FSL en zijn ladingen is verantwoordelijk voor alle operationele fasen van het experiment, van de referentie-uitvoeringen op de grond tot de uitvoeringen in de ruimte, in coördinatie met de wetenschappers.
Video podcast of ESA astronaut Alexander Gerst about the Soft Matter Dynamics Experiment (.mp4). Credits ESA, October 2018.