Skip to main content

Marsklimaat, grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht

Gemiddelde dag- en nachttemperaturen op Mars

De gemiddelde temperatuur op Mars (ongeveer -63°C) is aanzienlijk kouder dan op Aarde (+15°C). Temperatuurvariaties volgens de seizoenen zijn echter zeer groot. Het temperatuurverschil tussen dag- en nachtzijde is ook groot.

Temperaturen kunnen variëren van:

  • +27°C overdag
  • -133°C tijdens de nacht

Dit voornamelijk door het zwakke broeikaseffect en het feit dat de grond op Mars weinig energie opslaat. Temperaturen kunnen ook variëren volgens de hoeveelheid stof in de atmosfeer van de planeet.

Ijskappen op de polen van Mars (samenstelling)

In zulke koude omgevingen is het niet verwonderlijk dat er ijskappen zichtbaar zijn aan de polen, zelfs met de kleinste telescopen. Maar dit droog ijs bestaat voornamelijk uit koolstofdioxide en niet uit water zoals op Aarde het geval is. De koolstofdioxide komt uit de atmosfeer van Mars en gaat over naar vaste toestand in de winter, aangezien koolstofdioxide bevriest bij -125°C.

De grootte van de poolkappen variëert volgens de seizoenen

  • In de zomer sublimeert het ijs gedeeltelijk, d.w.z. het ijs verdampt meteen naar gastoestand zonder eerst vloeibaar te worden.
  • Tijdens de piek van de zuidelijke winter kan de luchtdruk met wel 30% afnemen, vermits tot 1/3 van de koolstofdioxide in de atmosfeer kan bevriezen. Zulke abrupte veranderingen in atmosferische druk kunnen leiden tot uitgestrekte vlaktes bedekt met ijs.

 

Figuur 1: Mars in reëele kleuren. Credit: ESA