Skip to main content

Ondersteuning en operaties voor ruimte-experimenten

Het B.USOC of Belgian User Support and Operation Centre (Belgisch gebruikersondersteunings- en operatiecentrum), dat zich bij het BIRA bevindt sinds haar oprichting in 1999, heeft als doel technische en operationele ondersteuning te bieden aan Belgische wetenschappers bij de voorbereiding, implementatie en exploitatie van hun experimenten/missie, ongeacht het domein van het ruimteonderzoek.

Als onderdeel van de Belgische bijdrage aan het Internationaal Ruimtestation (ISS), is B.USOC ook een 'ESA Facility Responsible Centre', verantwoordelijk voor experimenten aan boord van de Columbus-module. Deze zijn momenteel:

  • external Atmosphere-Space Interactions Monitor (ASIM)
  • pressurized Fluid Science Laboratory (FSL)

Voor deze faciliteiten is B.USOC verantwoordelijke voor:

  • de voorbereiding en uitvoering van de operaties
  • tele-commanding (op afstand beheren) en monitoring van de experimenten
  • transfer van de gegevens voor de wetenschappers
Weerfenomenen boven stormen
We zijn blij u een nieuwe introductiefilm te kunnen presenteren, waarin het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie in al haar facetten wordt voorgesteld. Ontdek de vele onderzoeksdomeinen en maatschappelijke uitdagingen waarin het Instituut actief is.
Dankzij de uitstekende wetenschappelijke resultaten bij het waarnemen van elektrische ontladingen in de bovenste atmosfeer, stemde ESA toe om de ASIM-payload te verplaatsen in plaats van ze te verwijderen en te vernietigen.
Op 1 maart zal astronaut Andreas Morgensen experimenten vervangen tijdens zijn missie aan boord van het ISS. Hij werkt aan de derde installatie van het experiment "Compacted Granulars" in het Fluid Science Laboratory. Hij zal hierbij worden bijgestaan door operatoren van het Belgian User Support and Operations Centre, B.USOC.
Geen PASTA meer voor de Italiaanse astronaute Samantha Cristoforetti, die de achtste astronaut wordt die SMD (Soft Matter Dynamics) zal manipuleren. Zij zal de PASTA-experimentcellen vervangen door die van FOAM-C.
De Pool Ruimte in Ukkel opent zijn deuren op 24 en 25 september 2022.
Op 22 juni 2022 organiseert ons instituut een netwerkevenement voor ruimtewetenschappers en industriële partners. Dit "Technology for Aeronomy"-evenement is bedoeld om alle deelnemers de mogelijkheid te bieden mogelijkheden te verkennen voor samenwerking bij toekomstige missies in de ruimte en op aarde.
Op maandag 28 februari 2022 zal een nieuw experiment, PASTA genaamd, op het Internationaal Ruimtestation worden geïnstalleerd onder toezicht en begeleiding van het Belgische controlecentrum B.USOC.
Op 10 januari zal de bliksem- en donderjager ASIM worden verplaatst tijdens een delicate robotactiviteit die ongeveer 4 uur zal duren. De robotarm Canadarm2, verankerd op het Internationaal Ruimtestation (ISS), zal deze verplaatsing uitvoeren onder het toezicht van het Belgische controlecentrum (B.USOC) op het BIRA.
Op 11 juni installeert ESA-astronaut Thomas Pesquet monstercellen voor een nieuw experiment, FOAM-C, voor het Belgische ruimtecontrolecentrum (B.USOC) aan boord van het internationaal ruimtestation.
De operatoren van het Belgische controlecentrum B.USOC leggen de laatste hand aan de RUBI-X missie, en coordineren de start van het SMD-experiment op het ISS.
Op 20 november 1998 werd de eerste module van het Inernationale Ruimtestation in een baan om de aarde gebracht, die in de loop van de volgende jaren in de ruimte werd geassembleerd.
Op 6 maart zal de Amerikaanse astronaute Jessica Meir experimenten vervangen binnen het Fluid Science Laboratory (FSL)-rack in de Europese module aan boord van het Internationaal Ruimtestation (ISS).
Het SOLAR-instrument zal op maandag 13 januari terug naar de aarde keren en opbranden in de atmosfeer boven de Stille Oceaan.
Interview in het RTBF-journaal van het B.USOC, over de testvlucht van de Starliner voor de NASA.
Het Multiscale Boiling experiment (RUBI) is een vloeistofmechanica-experiment dat de basisprincipes van het koken van vloeistoffen bestudeert.
De “Comet Interceptor” ruimtemissie is een nieuwe missie naar een komeet, een vervolg op de spectaculaire Rosetta.